No Flash Player :(

A túráról dióhéjban

Az idei túráról dióhéjban:

2012. nyarán Kürtről indulok, a Majer István szobor elől, ahol a XXII.-es számú Majer István Cserkészcsapat által szervezett program keretében kezdetét veszi a két hónapos, 4000 km-es vadkemping...


Érintett országok:

Szlovákia
Magyarország
Ausztria
Liechtenstein
Svájc
Franciaország
Luxemburg
NémetországKi volt Majer István?

Majer István munkásságát még ma is homály fedi - a lexikonok is csupán néhány soros méltatást szánnak a magyar pedagógia egyik jeles úttörőjére. Pedig az ő nevéhez fűződik a gyakorlati nevelő tevékenység (a "mesterképző") megszervezése, az önálló tanítóképző intézetek hálózatának kiépítése. Egyházi személy volt, esztergomi kanonok, címzetes püspök. A nyitrai járás nagyközségében, Mocsonokon született 1813. augusztus 15-én. 1857. február 26-án foglalja el a kürti egyházi hivatalt, s egész 1866. április 26-áig tölti be e tisztséget. Úgy munkálkodott, mint a népnek az igazi jótevője, atyja - írták róla. Ez a tíz év sem kikapcsolódás számára, hiszen kürti tartózkodásának ideje alatt alkotja legkiemelkedőbb műveit. Az irodalomnak szinte minden ágát műveli, pedagógiai alkotásai a népies iratai az ország egyik legnépszerűbb és legközkedveltebb emberévé teszik. Munkái nyomán az általánosan ismert István bácsi köztiszteletnek örvendő nevet vívja ki.

Miért Majer István?

István bácsi nem csak községünkben tett "nagy dolgokat", de - elsősorban Kürti lakosként - feladatomnak érzem, hogy nevét újra felelevenítsem. Rendkívül sokrétű ember volt, ezt próbálom visszatükrözni az útvonallal is, ugyanis érintjük a tengert, megmásszuk a hegyeket, tekerünk a Duna parton, és megtekintjük az emlékműveket. Majer István nagy dolgokat vitt véghez, szakmai nagysága mégis a háttérbe szorult. Ez az emléktúra szeretné, ha neve újra a köztudatba kerülne. Ebben segít a Majer István Emléktúra folyamatos média-megjelenése, szakmai beszámolók sorozata a történelmi Magyarország területén, valamint egy összegző tanulmány megjelenése.

Miért Párizs?

Ahhoz, hogy maradandó dolgokat alkossunk, nagyokat kell álmodni.
Majer István több ízben is járt és tevékenykedett Párizsban, mivel grafikus és rézmetsző volt. A párizsi világkiállításon is részt vett.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting